y
Bahan utama : 1 kg tulang - cuci bersih
Bahan-bahan (A)
2 sudu besar ketumbar biji
1 sudu besar jintan kasar
3/4 sudu besar jintan halus
1/2 sudu besar lada hitam/putih
Bahan-bahan (B)
3 helai daun pandan
1 batang serai
4 ulas bawang putih (diketuk)
1 ibu jari halia (diketuk)
Bahan-bahan (C)
10-15 biji cili kering
10 ulas bawang merah/kecik
5 ulas bawang putih
1 hiris halia
Bahan-bahan (D)
1 botol tomato sos
2 sudu besar kicap manis
1-2 biji bawang besar (dipotong bulat)
2-3 biji cili hijau (dihiris)
kobis, lobak, kentang (dipotong)
Bahan-bahan (E)
2 biji telor (dikocok dan diletak garam sedikit)
daun sop
daun bawang
daun ketumbar
1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan kacang peas
Langkah-langkah:
1. Sangar dan kisar bahan (A)
2. Letakkan bahan (A), bahan (B) dan tulang ke dalam pressure cooker.
3. Rebus selama 1 1/2 - 2 jam, tergantung pada pressure cooker sendiri.
4. Kisar bahan (C) dan tumis hingga garing. Ketepikan.
5. Sediakan periuk besar dan tuangkan seluruh rebusan tulang ke dalam periuk itu.
6. Daun pandan yang layu itu boleh dibuang.
7. Masukkan bahan (C) yang telah ditumis dan lobak ke dalam periuk itu. Api biar sederhana.
8. Gaul tulang dan bahan (C) sehingga rata.
9. Masukkan bahan (D), gula dan garam secukup rasa. Gaul rata. Masak hingga sayur empuk.
10. Masukkan 1/2 bahagian daun-daun dan 1/2 bawang goreng. Gaul rata.
11. Tuangkan telur ke atas tulang. Tutup periuk dan biarkan sehingga telur mula pekat.
12. Ketika menghidang, tabur kacang peas, lebihan daun dan bawang goreng.
Rempah-rempah yang disangar boleh digantikan dengan rempah setak yang sedia dijual.
Komen:
Baba tidak takut untuk membuat percubaannya bagi lauk ini. Bukan 1 kilo, bukan 2 kilo, tetapi percubaannya terhadap 7 kilo tulang, untuk dijamu kepada rakan-rakan. Waduh! Percubaan kedua baba pula hanyalah 3 kilo untuk dijamu ahli keluarga dan percubaan terakhir ialah untuk jamuan saudara mara sempena iftar di salah sebuah rumah makcik. :) Alhamdullillah, good comments semuanya. Buka warong sup tulang? oh tidak. Jauh sekali harapan itu. Sememangnya sup tulang ini tidaklah sehebat sup tulang merah di Beach Road, Singapore. Tetapi yang pasti, sup tulang ini sememangnya lazat... Yumyum... Baba, kami nak lagi boleh? Kepada penggemar sup tulang, jangan makan selalu. Jaga had kolesterol anda. :)