Rendang Tok ni modified sikit mengikut selera Cef di rumah. :)
Bahan-bahan
1kg daging lembu yang di potong sederhana
1 paket kerisik
5 sudu makan cili kering kisar
3 batang serai diketuk-ketuk
2 helai daun kunyit
600ml santan (campurkan sedikit air jika santan terlalu pekat)
1 buku gula melaka
2 asam keping
minyak masak
gula dan garam secukup rasa...
Bahan dikisar
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
2 batang serai
1 sudu kecil belacan
2 bunga lawang
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
4 bunga cengkih
2 sudu besar biji ketumbar
Langkah-langkah
1. Gunakan kuali yang agak besar.
2. Masukkan minyak. Biarkan panas dahulu.
3. Tumiskan kesemua bahan-bahan yang dikisar bersama cili kering, serai yang diketuk dan daun kunyit.
4. Selang beberapa minit, masukkan daging dan gaul. Biarkan dalam 3 minit.
5. Masukkan 3/4 santan dan gula melaka. Masak dengan api yang perlahan sambil dikacau2kan selalu sehingga kuah menjadi pekat sedikit atau daging itu empuk.
6. Masukkan kerisik dan lebihan santan. Masak sambil dikacau2kan selalu sehingga menjadi pekat atau seperti yang diinginkan.
7. Hidang ketika panas.